Zwemgroepen

Bij de zwemafdeling maken we onderscheid in 2 groepen.

  • de basisgroepen
  • de wedstrijdgroepen

Basisgroepen

Wanneer je bij de Duinkikkers komt, na het behalen van je zwemdiploma A en B, start je bij de basisgroepen. In de basisgroepen staat het plezier in het zwemmen voorop. Er zijn zes basisgroepen, die als volgt worden ingedeeld op leeftijd:
• Basisgroep 1: leeftijden t/m 9 jaar
• Basisgroep 2: leeftijden van 9 t/m 13 jaar
• Basisgroep 3: leeftijden van 13 t/m 18 jaar
• Basisgroep 4: vanaf 18 jaar

In de basisgroepen 1 en 2 wordt er voornamelijk getraind op techniek, maar uiteraard speelt ook de verbetering van de conditie een belangrijke rol. Hiernaast zijn er verschillende spelvormen in het programma opgenomen. Vanaf basisgroep 3 wordt er nog specifieker verder gewerkt aan techniek en conditie.

Wanneer je in één van de basisgroepen zwemt, is het mogelijk om deel te nemen aan enkele zwemwedstrijden. Lijkt het je leuk een keer mee te doen? Mail dan naar inschrijvingen@duinkikkers.nl om het verzoek daartoe te doen.

Wedstrijdgroepen

De wedstrijdgroep is verdeeld in twee selecties, de jeugdselectie en de A-selectie. In de jeugdselectie zitten zwemmers tot ongeveer 13/14 jaar. Meestal word je voor de zwemselectie uitgenodigd nadat je in de instroomgroep hebt gezwommen. De jeugdselectie richt zich op verdere verbetering techniek. Uiteraard komen alle zwemslagen aan bod en wordt er ook gericht getraind op de keerpunten en de start. Ook wordt er aan je conditie gewerkt, rekening houdend met je leeftijd.

Hiernaast ga je aan meer wedstrijden meedoen om ervaring op te doen. De wedstrijden zijn met alleen de jeugdselectie, of met de hele wedstrijdgroep. Ondanks dat wedstrijdzwemmen een individuele sport is, vinden wij het groepsgevoel ook erg belangrijk. Elkaar helpen en ervaringen uitwisselen hoort er ook bij. Bovendien is het motiverend om met z’n allen als ploeg een goede prestatie neer te zetten.

In de A-selectie zitten de oudere zwemmers. Je mag dan nog meer wedstrijden zwemmen. De zwemmers van de A-selectie beheersen de basistechnieken. Desondanks wordt er tijdens de trainingen nog regelmatig aan de techniek aandacht besteed. Het gaat dan vooral om de verdere verbetering van keerpunten, onderwaterfase en start. Ook worden er diverse andere soorten trainingen gegeven, zoals sprinttraining, estafettetraining, duurtraining, piramidetraining en stayeren. Dit alles om je verder te verbeteren en snellere tijden te zwemmen. We gaan er namelijk van uit dat je vanuit jezelf gemotiveerd bent om gericht te trainen en wedstrijden te zwemmen.

Beide wedstrijdgroepen trainen drie keer per week (maandag, woensdag, vrijdag). Voor verbetering van techniek en conditie is dit het minimum. Enkele keren per jaar organiseren we aanvullende trainingen in een 50-meter zwembad in Amersfoort. Conditioneel is dit zwaarder. Het is dus een goede mogelijkheid voor extra duurtrainingen. Tevens geldt dat de belangrijkste wedstrijden in een 50-meter bad worden gezwommen. Een extra reden dus om aan deze trainingen deel te nemen.